keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Pikavilkaisu: Serious Sam Double D (2011)

Serious Sam Double D
Julkaisuvuosi: 2011
Alustat: PC, XBox 360
Kehittäjä: Mommy's Best Games
Julkaisija: Devolver Digital, Croteam

Serious Sam on varmaankin äijistä äijin pelisankari, tai ainakin hyvin korkealla machorankingissa. Tämä tennareissa ja farkuissa löntystelevä jantteri pistää kylmäksi tuhansia, ellei peräti satoja tuhansia "olioita" (mm. päättömiä kamikazeja, harpyijoita ja jättimäisiä mechoja) aikamatkustellessaan menneisyydessä maailmaa pelastamassa. Samalla ehtii laukoa tyylikkäitä one-linereita kuin Duke Nukem konsanaan:

"Give a man a bullet and he'll want a gun. Give a man a gun and he'll be giving away the bullets."

Double D on kuitenkin normaalista Serious Samista vähän poikkeava. Siinä missä Vakavan Sampan pelit ovat yleensä first person shootereita, on Double D sivusta kuvattu 2D-tasoloikka/-räiskintä. Vihollista tulee tosin tässäkin pelissä sen verran tiuhaan vastaan että kyllä peliä voi ajoittan myös bullet helliksi väittää.
Tässähän pitää tietää.

Ja kyllä pelin muutenkin Serious Samiksi tunnistaa. Tutut päättömät kamikazet ja rakettimiehet juoksevat edelleen vastaan muinaisissa maisemissa. Muutamia ainakin itselleni uusia tuttavuuksia mahtuu myös mukaan, kuten esimerkiksi femikaze. Se on kuin kamikaze, mutta nainen. Kentät ovat teoriassa suhteellisen simppeleitä "juokse oikealle ja tapa kaikki"-ajatusmaailmaa noudattavia, mutta putken varrelle on piilotettu runsaasti salahuoneita. Jos sattuu olemaan perfektionisti, niin näiden penkomiseen saa kyllä valumaan aikaa.

Syvästä montusta pääsee pois luonnolisesti tekemällä kasan vastustajien ruumiista.

Äänet toimivat ääninä, iso osa on jälleen sarjan aiemmista osista tuttuja. Musiikkikin onnistuu kohtuullisesti, tavanomaista metalliräimettä vähän isommissa rähinöissä. Ei mitään mieleenpainuvaa tai sellaista jota kuuntelisi huvikseen, mutta taustalla kyllä. Grafiikat ovat piirretyt, missä ei sinänsä ole mitään vikaa. Siinä on kuitenkin vikaa, että piirrokset ovat ajoittain epäselvät. Esimerkiksi kuilun kielekkeen fyysinen reuna ei aina tunnu olevan siinä kohdassa mihin se on piiretty.

Läjä pannukakkuja, joilla on haarukat jalkoina ja vuvuzelat... joinakin ulokkeina. Mitä.

Kontrollit tuntuvat oudon raskailta. Vaikka sankari hyppii verrattain korkeita kuuhyppyjä, niin liikuminen on silti kankeaa. Pelailin hiirellä ja näppiksellä, ja tähtäämisessä oli vähän vaikeuksia. Sen sijaan, että hiiren siirtäminen esimerkiksi vasemmalta oikealle kääntäisi hahmon ympäri, se vain siirtää kursoria näytöllä. Tämä käytännössä tarkoittaa että nopeiden tähtäysliikkeiden tekeminen on mahdotonta. Samanlaista ongelma on ollut ilmeisesti myös kontrollerilla.

(Huonosti cropattu) jättimäinen raketeilla liikkuva apina, joka ampuu räjähtäviä banaaneja ja huitoo isolla sirkkelikädellä. Mitä ja miksi.

Peli käy tylsähköksi aika äkkiä, mutta silti jokin sen aivottomuudessa viehättää. Tämä pätenee tosin aika lailla kaikkiin peleihin, joissa Sam seikkailee. Viimeinen viimeistelykierros pelistä on kuitenkin jäänyt tekemättä, ja samalla rahalla saa kyllä parempiakin tämän genren pelejä (joskin nyt Steam näyttää hinnaksi 0,90e). Mitään kauhean mullistavaa ei ole tarjolla, pyssyjä voi kasata pinoon ja ampua viittä paukkurautaa kerralla, mutta se ei sinällään ole kovin häävi myyntivaltti. Ei vaikka näin hauska launch traileri pelillä olikin:


PS: Pelistä on myynnissä Steamissa vain Serious Sam Double D XXL, joka sisältää tämän pelin lisäksi myös enhanced versionin. En pelannut sitä enkä tiedä onko se hyvä, mutta ainakin se tarjoaa co-opin, joka saattaisi olla teoriassa ihan hauskakin. En kuitenkaan usko, että muita mahdottoman isoja eroja siinä olisi. Vaikka eihän se olisi ensimmäinen kerta kun olisin väärässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mobiilimätöt: Pako 2

Pako 2 Julkaisuvuosi: 2018 Alustat: Android (pelattu), iOS, PC Kehittäjä: Tree Men Games Julkaisija: Tree Men Games Voit juosta pakoon...