tiistai 1. toukokuuta 2018

Arvostelu: The Norwood Suite (2017)

The Norwood Suite
Julkaisuvuosi: 2017
Alustat: PC
Kehittäjä: Cosmo D
Julkaisija: Alliance Digital Media

Haluatko elämääsi lisää kysymyksiä ja vähemmän vastauksia?

Wat

The Norwood Suite on peli, joka todennäköisesti kaipaa esittelyjä, mutta jota on käytännössä mahdotonta esitellä. Peli on tietyllä tapaa point-n-click tyylinen first-person seikkailu. Toisaalta, siitä tulee mieleen myös kovasti parjatut kävelysimulaattorit. Heikompi ihminen saattaisi sanoa sitä kauhupeliksi. Internetissä pelistä on myös puhuttu musiikkipelinä. Oli mikä oli, niin surrealistinen se ainakin on.

Wat

Kun peliä on nyt musiikkipeliksi mainostanut, niin tottakai musiikista pitää puhua. Se on erittäin hyvää. Kiinnostavaa jazzin ja elektronisen yhdistelmää, jonka ympärillä pelimaailma jatkuvasti elää ja sykkii. Grafiikka on vastavuoroisesti, no, omituista. Laatu ei päätä huimaa, mutta se on todennäköisesti ollut helpon ratkaisun lisäksi myös tietoinen valinta. Ihmisten omituiset naamat aiheuttavat varmasti jonkinasteisia traumoja, ja monessa kohdassa "vähän sinnepäin" tekaistut esineet ja asiat ovat omiaan lisäämään surrealistista tunnelmaa. On toki makuasia, pitääkö tätä surrealistista tyyliä mielenkiintoisena vai kasana satunnaista sekamelskaa.


Pelailu itsessään on suhteellisen simppeliä toimintaa. Käytännössä hahmo tallustelee ympäri hotellia, puhuu ihmisille, etsii erilaisia esineitä ja painaa seinissä olevia nappeja. Erittäin yksinkertaista, ja tästä johtuukin pelin kävelysimulaattorifiilis. Vaikka pitäisikin ehkä vähän yksinkertaisemmista peleistä, käy puuhastelu äkkiä yksitoikkoiseksi jos pelimaailma ei innosta mukaansa. Isoin ongelma alkuun on hotellin erittäin omituinen pohjaratkaisu, jonka totutteluun menee pitkä tovi. Onneksi hotellin aulasta löytyy kryptisiä, joskin avuliaita neuvoja jakava nuorimies pahimman jumituksen estämiseksi.

Wat

Juoni pelissä jää hieman mysteeriksi, kuten tällaisissa mysteeripeleissä yleensä. Lyhyesti, lähdet tutkimaan Hotel Norwood nimistä hotellia. Siihen loppuu ilmeinen osuus tarinasta, tämän jälkeen kuvio muuttuu hetki hetkeltä oudommaksi. Vaikka peli ei suoranaisesti kauhua olekaan kuten vaikkapa Amnesia, jossa joutuu jatkuvasti jännittämään omaa olemassaoloaan, tai Five Nights at Freddy's, jossa saa odotella jumpscareja, niin silti jatkuva omituisuus pitää vähän varpaillaan. Kun ei tiedä mitä odottaa, tulee kaikki aina pienenä yllätyksenä.

Lol.

Harmittavin osuus pelissä on kuitenkin sen lyhyys. Juuri kun homma tuntuu lähtevän isolle vaihteelle, peli päättyy. Innostuneemmallekin hotellin tutkijalle tekemistä riittää korkeintaan muutamaksi tunniksi. Juonikin jää monelta osin harmittavan paljon auki. Tai sitten en vain ymmärtänyt, mikä on hyvin mahdollista. Kerran tallentaessa peli hyytyi, mikä aiheutti vähän harmitusta. Myös muita bugeja tuntuu pelistä ainakin forumeiden perusteella löytyvän, vaikka itse en enempiin ongelmiin törmännytkään seikkailun aikana.

Wat + kevyet painajaiset.

Peliä on kuitenkin helppo suositella, sillä ne muutamat tunnit mitä se kestää, se on erittäin viihdyttävä teos. Hetkittäin pitkin hotellia edestakaisin löntystely ja omituisten itemien metsästäminen tuntuu tylsältä, mutta muuten pelatessa saa koko ajan jännittää minkälaisen jekkupallon peli seuraavaksi yrittää pelaajalle syöttää. Toki peli ei todellakaan sovi kaikille. Hardcore-pelaajille sisällön köyhyys ja herkästi hämmentyville pelaajille sisällön omituisuus voi muodostua esteeksi. Mutta avoimen mielen omaaville hupia ja "hupia" on luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mobiilimätöt: Pako 2

Pako 2 Julkaisuvuosi: 2018 Alustat: Android (pelattu), iOS, PC Kehittäjä: Tree Men Games Julkaisija: Tree Men Games Voit juosta pakoon...