sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Arvostelu: Spintires (2014)

Spintires
Julkaisuvuosi: 2014
Alustat: PC
Kehittäjä: Oovee Game Studios
Julkaisija: Oovee Game Studios, IMGN.PRO

Muta on rakkaus.

Muta on elämä.


Spintires on hyvinkin neuvostohenkinen rekka-autosimulaattori. Siinä missä Euro Trcuk Simulatorissa ja vastaavissa körötellään pitkin poikin moottoriteitä kiiltävällä Scanialla, ajellaan Spintiresissä mutaisilla metsäteillä rekalla, joka on vanhempi kuin äitisi. Tavoite on yksinkertainen, tai ainakin yksinkertaisen kuuloinen: aja pölliä hakkuuasemalta sahalle. Sinun ja tavoitteesi välillä on vain muutama kilometri "laadukasta" venäläistä metsätietä. Välillä voi käydä tankilla, sillä bensankulutuksessa ei näillä laitteilla kitsailla, ja korjaamolla, kun onnistuu upottamaan rekkansa riittävän syvälle suohon.

Minä vahingossa.

Grafiikka pelissä on juurikin niin jännittävää kuin mitä tältä peliltä voi odottaa, eli käytännössä ruskeaa ja vihreää riittää. Laadultaan ei mitään erityisen hyvää, joskaan ei erityisen huonoakaan. Autot tunnistaa autoiksi, mutta metsään sijoittuvassa pelissä toivoisi, että puut näyttäisivät vähän tyylitellityimmiltä. Autojen murahteluäänet ovat puolestaan varsin mukavat. Muita ääniä pelissä ei satunnaisia kolahduksia lukuunottamatta kummemin ole. Tööttiä voi hakata, mutta ei siitä paljon riemua irtoa. Jonkinlainen radio olisi ollut kiva näissä kulkupeleissä.


Mutta se rekan ajaminen. Itse ajaminen on vähän puuduttavaa, hitaan vauhdin vuoksi. Tavallaan rattiohjain olisi varmasti hauska tässä pelissä, mutta mikään Ferrarin ratti ei kyllä sovellu. Ajamisen hauskuus tuleekin tiestä, tai "tiestä", johon sattuu jäämään kiinni. Usein. Silloin kun ei olla jumissa, edetään etanan vauhdilla, tehdään raivokasta siksakkia etsien kohtaa, joka ei upota ja pelätään jumiutumista tai toisinaan tukkilastin kaatumista. Tie ei niinkään ole tietä, se on vain mutaa, jossa ei sattumalta kasva puita. Parhaimmillaan aikaa menee enemmän autoa vinssatessa irti mudasta kuin ajaessa. Onneksi sekä autot että puut ovat lujaa itämaista laatua, eivätkä kummatkaan anna herkästi periksi.


Yksinpelinä Spintires on kuitenkin ankeahko, sillä kaikki pitää tehdä yksin itse ja muutenkin kaikki hupi jää jakamatta, mutta kuten yleensä, coop-moninpelissä peli pääsee oikeuksiinsa. Kaverin vetäminen ojasta, suosta tai joesta on yhtä jännittävää joka kerta, eritoten täydessä puulastissa kun toinen huutaa "eieieiei seiseiseiSEIS" samalla peräkärryn lähestyessä painovoimaa uhmaavaa 70 asteen kallistuskulmaa. Eikä se lastin kaataminen edes harmita niin paljon kun joku röhöttää vieressä tunaroinnille.


Moninpeli on todella hauskaa härvellystä, mutta vähän sellainen mielikuva kokonaisuutena jää, että mielenkiintoisen maastomekaniikkademon ympärille on koitettu rakentaa peli, joka on jäänyt vähän kesken. Valikot ja käyttöliittymä ovat vaiheessa, pikkubugeja on siellä täällä, jo klassikoksi muodostunut kauhea kamera kiusaa jatkuvasti ja ohuehko sisältö jättää toivomisen varaan. Pelissä on Steamin Workshopia varten tuki, ja ainakin uusia kärryjä löytyy ajettavaksi (Opel Kadett, paras metsäauto ikinä?), ja ilmeisesti netistä löytyy lisää karttoja kun perusmapit on kaluttu läpi.

Jos jostain kuitenkin onnistuu löytämään pari kaveria, joiden kanssa metsässä kiroilu virtuaalisesti innostaa, niin suosittelen kokeilemaan. Ainakin jos tämän pelin näkee alennuksessa, täydet 25 euroa on himpun verran liikaa.

Minä vahingossa melkein.

Minä tahallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mobiilimätöt: Pako 2

Pako 2 Julkaisuvuosi: 2018 Alustat: Android (pelattu), iOS, PC Kehittäjä: Tree Men Games Julkaisija: Tree Men Games Voit juosta pakoon...